Piekeren, piekeren, piekeren! Heb jij dat ook?

Ken jij dat ook? Bang zijn om fouten te maken…? En als je er dan één maakt, dat je er nog uren over piekert!

Als HR manager (en als moeder) heb ik jarenlang geroepen: fouten maken mag of moet misschien wel. Van je fouten kan je leren.

Maar als ik eerlijk op mezelf reflecteer, dan heb ik fouten maken toch altijd best moeilijk gevonden. Nou ja,  een fout maken is zo gebeurd, maar er ‘OK’ mee zijn, kostte me wel wat moeite.  En dan begint vaak het piekeren.

 

Piekergedachten geven stress

We tobben allemaal wel eens over wat er in ons leven speelt. We worden dan vaak overspoeld door negatieve gedachten over dingen in het verleden.  Of we blijven herkauwen over wat er zou kunnen gebeuren in de toekomst. Piekeren levert meestal geen nieuw inzicht op en biedt ook geen oplossing voor een eventueel probleem. Wel kost het je veel tijd en energie. Piekeren veroorzaakt stress, angstgevoelens en houdt je uit je slaap. WAAROM? En hoe kan je dit stoppen?

 

Nadenken versus piekeren

Nadenken over dingen in het verleden of over dat wat in de toekomst komt is op zich prima. Zo kan je leren van wat geweest is en je voorbereiden op wat komen gaat. Bij nadenken kom je vaak tot een oplossing, terwijl je bij piekeren rondjes blijft draaien om het probleem via eindeloos veel gedachten.  De oorzaak van al ons gepieker komt echter door de emoties die we hebben bij een bepaalde gedachte. En in plaats van dat we onze gedachten op een rijtje zetten leidt dit piekeren tot stress, angst, slapeloosheid en sombere gevoelen.  

Piekergedrag belemmert je geluksgevoel

Zodra deze gedachten in je hoofd blijven hangen en gaan rondspoken, dan belemmeren ze je vooral. Op het moment dat je gaat denken in woorden als ‘had ik maar’ of ‘wat als’ is het gezond nadenken omgeslagen in piekeren. Vaak voelen we ons hierdoor alleen maar slechter en lijken de problemen groter dan ze in werkelijkheid zijn. Je maakt je zorgen, waardoor er geen ruimte lijkt te zijn voor het je simpelweg blij en gelukkig voelen.

 

Piekeren na de presentatie op je werk

Stel je geeft bijvoorbeeld een presentatie voor het voltallige personeel van jouw bedrijf en je bent je tekst kwijt. Vervolgens begin je met een rood hoofd te stotteren. Gelukkig weet je met behulp van een grapje en je PowerPoint prresentaties de feitelijke informatie die je wou delen nog aan je collega’s over te brengen. Maar daarna komen de gedachten:

  • Wat zullen ze wel niet van me denken?
  • Hebben ze gezien dat ik rood werd?
  • Ik kan dit ook gewoon niet.
  • Had ik maar….

Erg jammer, want je ziet niet meer wat er wel goed ging.

Piekerend op vakantie

Of je gaat op vliegvakantie met je gezin en je blijft hangen in vragen als:

  • Wat als we niet op tijd zijn?
  • Wat als onze koffers er niet zijn?
  • Wat als de baby gaat huilen en iedereen daar last van heeft?

Allemaal vragen waar je nu geen invloed op hebt, maar die toch door je hoofd kunnen spoken. Weg is de voorpret voor de mooie reis die je gaat maken.

 

Zes praktische tips om minder te piekeren

Piekeren: we doen het dus allemaal. En negatief denken is ook niemand vreemd. Gelukkig kunnen we het piekeren verminderen. Hier zes praktische tips om piekergedrag tegen te gaan:

  1. Leer van je fouten zodat piekeren minder nodig is

Situaties kunnen we niet terugdraaien, maar we kunnen er wel van leren. Hoe zou je de situatie een volgende keer willen oplossen? Wat kan je doen om deze situatie beter te maken?

  1. Piekerkwartier

Als je dan toch gaat piekeren, gun jezelf dan een kwartiertje piekertijd. Als het kwartier voorbij is, ga dan iets doen wat je energie geeft.

  1. Bewust positief piekeren

Bedenk ook eens wat er zou kunnen gebeuren als alles goed gaat. Door positief te denken word jij blijer en ook positiever. De kans dat de dingen gaan zoals jij dat wilt, wordt dan alleen maar groter.

  1. Piekergedachten van je afschrijven

Het opschrijven van je piekergedachten helpt vaak om er anders naar te kijken. De lading van de gedachte wordt minder en je gepieker vermindert. Van je afschrijven helpt om je gedachten te ordenen. Je hebt zo snel door wat je nou eigenlijk echt dwars zit en dat geeft je hersenen rust.

  1. Minder piekeren? Zoek afleiding

Piekeren lukt minder goed als je je op iets anders focust. Lees een leuk boek, richt je op een klus, ga lekker sporten of maak een fijne wandeling. Kijk wat voor jou werkt. Jezelf afleiden van het gepieker en getob helpt het beste als je je hierbij op één ding richt.

  1. Piekeren en mindfulness

Lukt het nog steeds niet om van je gepieker los te komen, volg dan bijvoorbeeld een tijdlang je ademhaling of mediteer. Vind je dat moeilijk dan kan je ook je ademhalingen tellen of een geleide meditatie gebruiken, die je helpt om je te focussen op het NU. Ikzelf heb vaak baat bij een bodyscan. Onder andere de VGZ Mindfulness app biedt vele fijne en gratis mindfulness oefeningen en meditaties. Ook op YouTube zijn er diverse bodyscans en meditaties te vinden.

Speel ermee en wees niet te streng voor jezelf.

Focus on the good 

Irene