Ik hoor het mezelf nog zeggen: “Ik? Ik krijg echt geen burn-out. Ik heb het echt wel op tijd door en dan schakel ik bij.” Nou, dat bleek niet zo te zijn.

Het leek zo makkelijk. Je hebt het toch wel door als je moe bent? Je merkt het echt wel als je af en toe een foutje maakt. Zeker als perfectionist heb je dat echt wel in de gaten. En als je je verwachtingen niet kan waar maken, dan is het tijd om hulp te vragen. Easy. Nee, ik krijg geen burn-out.

Stress-signalen onbewust negeren

De bizarre werkelijkheid is echter dat als ik terugkijk naar de tijd vlak voor mijn eigen burn-out, er iets heel anders afspeelde.  Bijna dagelijks stapte ik in de auto, na de hele ochtendriedel van ontbijt, brood smeren, tassen pakken en de kinderen naar school brengen. Ik viel neer op de autostoel, startte de auto en zei met grote regelmaat hardop tegen mijzelf: IK BEN ZO MOE! Vervolgens keek ik in mijn autospiegels, gaf gas en ging op weg naar kantoor voor een nieuwe dag. Ik ‘hoorde’  mezelf wel zeggen hoe moe ik was, maar het drong niet echt tot me door.

Jezelf serieus nemen 

Wat maakte nou dat ik gewoon door bleef gaan? Wat maakte dat ik geen hulp zocht? Wat maakte dat ik mijzelf hierin niet serieus nam?

In mijn situatie waren dat meerdere factoren. Maar degene die het meest is blijven hangen is: ik had simpelweg geen tijd voor een burn-out!  Een burn-out hebben was dus geen optie voor mij. Triest of hilarisch?

Hoe weet je nou dat je over je eigen grenzen gaat? Hoe weet je nou dat het echt tijd is om dingen anders te gaan doen? Liefst voordat je langdurig uitvalt door bijvoorbeeld een burn-out.

Stress, positief of negatief

Een beetje stress is prima en is zelfs nodig om te kunnen presteren. Maar te veel en (te) langdurige stress kan negatieve gevolgen hebben voor jouw lichaam en geest. Het is dus belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Als spanning niet gevolgd wordt door ontspanning dan blijft de boog gespannen.  Ontspanning is dus heel belangrijk voor je. Iets wat je als je het druk hebt juist nog wel eens uit wil stellen of over wil slaan.

Het elastiekje

Vergelijk het maar met een elastiekje. Een elastiekje kan heel lang meegaan, ook als eraan getrokken wordt. Af en toe moet de spanning er wel weer af. Zet je een elastiekje te lang onder spanning dan verliest het zijn veerkracht.

De grens tussen positieve spanning en het jezelf overbelasten ga je vaak ongemerkt over. De scheidslijn is moeilijk aan te wijzen en is ook voor iedereen anders. Door af en toe even stil te staan krijg je vaak weer helder wat jij nodig hebt om weer vooruit te kunnen. Ontspannen en stilstaan is dus echt nodig, om daarna weer te kunnen stralen en presteren.

Zouden de volgende uitspraken van jou kunnen zijn?

  • Ik voel me vaak moe en lusteloos.
  • Ik ga geregeld met lood in mijn schoenen naar mijn werk.
  • Ik voel me vaak ongeduldig, opgejaagd, geïrriteerd.
  • Ik ervaar lichamelijk klachten zoals hoofdpijn, spanningsklachten (rug, schouders etcetera) en/of kan moeilijk slapen.
  • Ik plan mijn dagen veel te vol en/of kan mijn toezeggingen aan anderen niet waarmaken.
  • Ik wil vaak te veel tegelijk doen.
  • Ik voel me steeds vaker verstrooid en/of ik vergeet dingen.
  • Ik stel vaak zaken uit.
  • En dat piekeren, kan dat hoofd ook gewoon even uit?

Contact 

Neem dan zeker eens vrijblijvend contact met me op voor een ontmoeting en het onderzoeken van jouw vraag.

Mailen kan je naar irene@via-irene.nl of bellen of appen kan je naar 06-2336 5262.

Je bent van harte welkom.

 

Irene

Photo by Victoria Heath on Unsplash