“De natuur is een geweldige hersteller” 

Een prachtige quote van Calvin Coolidge. De natuur heeft inderdaad een mooi effect op mensen. Je kunt je er makkelijker ontspannen.  Maar hoe komt het nou eigenlijk dat we ons vaak na een boswandeling zo goed voelen?

Sinds de eerste (corona) lockdown zijn we meer gaan wandelen. OK, misschien omdat dat was wat nog kon. Misschien ook wel omdat we bewuster bezig zijn met onze gezondheid en vitaliteit. Ik hoor in mijn omgeving in ieder geval steeds meer mensen zeggen hoe fijn het is om te wandelen en in de natuur te zijn.

 

De natuur stimuleert stressherstel

Ikzelf heb het wandelen een paar jaar geleden ontdekt. Ik had een flinke burn-out en voelde me de hele tijd onrustig en gejaagd.  Ik merkte dat wandelen het enige was wat goed voelde. Al wandelend in het bos of langs het water werd het eindelijk rustig in mijn hoofd. Ook ontdekte ik dat ik in de natuur niet bezig was met wat anderen van me vonden. Bomen oordelen immers niet. Ik heb uiteindelijk heel wat kilometers afgelegd en de burn-out achter me gelaten. Maar wandelen blijf ik doen. Ik vind het echt zoooo fijn!

 

Repeterende patronen geven rust

We worden rustig door alle repeterende patronen die we in de natuur zien zijn. Al eens bewust opgelet hoeveel patronen er in het bos te zien zijn? Kijk alleen al eens naar de bladeren.  Ons hoofd wordt er rustig van en herstelt van alle prikkels die gedurende dag of week op ons af zijn gekomen. In de natuur weten we zaken weer te plaatsen en kunnen we weer beter relativeren. Onze bloeddruk daalt en ook cortisolwaarden nemen af. Ik denk ook omdat de natuur ons even weer naar het nu brengt, in plaats van naar gisteren en morgen.

 

Invloed op onze hersenen

Onderzoek laat zien dat tijdens en vlak na een stevige wandeling door de natuur, het piekercentrum in je hersenen minder actief is. Het is helderder in je hoofd, je kunt beter ordenen en gaat anders met je problemen om. Alleen het zien van natuur op een foto zou volgens wetenschappers al een positieve invloed hebben op je hersenen en cognitieve vaardigheden. Bizar toch? Een verblijf in de natuur maakt dat je aandacht en geheugen erop vooruitgaan, je stress afneemt, je stemming opklaart en je wordt uitgenodigd om meer te bewegen. En die beweging is ook nog eens goed voor jouw brein. En hoe mooi is dat, de natuur is gratis en overal verkrijgbaar. Te mooi om niets mee te doen.

 

Meer lezen over natuur en gezondheid?

Wil je meer lezen over het effect van de natuur op je gezondheid? Kijk dan eens op de website van Agnes van de Berg, hoogleraar natuurbeleving en omgevingspsycholoog. Zij deed ook onderzoek naar het positieve effect van wandelcoaching.

 

Ga je mee wandelen?

Zin om een keer mee te lopen en te ervaren wat de natuur voor jou doet? Kom met me mee tijdens de (nu nog) gratis instapwandeling.

Wil je de natuur eens mindful ervaren via jouw verschillende zintuigen? Ga dan eens mee met een natuurervaringswandeling.  Zeker weten dat je superrelaxed weer naar huis of naar je werk gaat.  De eerste 3 aanmeldingen laat ik gratis kennismaken met deze wandeling.

 

Irene