Hoe je in no-time een burn-out scoort!
Een burn-out krijgen? Dat is makkelijker dan je denkt. Het is simpel: negeer wat goed is voor jou, zet jezelf op de laatste plaats, en blijf vooral rennen achter alles wat ‘moet’ in plaats van wat je écht wilt. Herkenbaar? Je bent zeker niet de enige.
Daarom hier dé stappen richting een gegarandeerde burn-out. Of, beter gezegd, jouw wake-up call. Want de stappen die ons leiden naar een burn-out, zijn juist die stappen die we vaak stomweg bij onszelf negeren. Belangrijk dat we dit onder ogen zien!
Ik weet het nog goed. De meiden waren net op school, ik stapte in de auto, startte de motor en zei hardop: “Ik ben zó MOE!!!” Maar in plaats van naar dat gevoel te luisteren, reed ik door en ging gewoon werken. Met een partner vaak in het buitenland, stond ik er vaak alleen voor. Zodra hij thuis was, maakte ik daar ‘gebruik’ van. Het leek logisch om op die dagen om vijf uur ’s ochtends (!) te beginnen, zodat ik mijn deadlines kon halen. En dan kon ik ’s middags thuis zijn voor de kinderen en hun vriendjes.
Het ging niet van de ene op de andere dag mis. Ik dacht dat ik alles inderdaad prima onder controle had. Ik zei ja tegen iedereen, werkte keihard om te voldoen aan niet bestaande verwachtingen en stelde mezelf nooit de vraag: Wat wil ík eigenlijk? Wat heb ík nodig?
Misschien herken je dit ook wel. Hoe vaak doen we dingen waarvan we diep van binnen weten dat ze ons niet goed doen? Hoe vaak stellen we de behoeften van anderen boven die van onszelf? Voor je het weet, bevind je je op dat verraderlijke pad richting een burn-out. En ondertussen vraag je je af waarom je steeds vermoeider, somberder en gestresster raakt.
De 15 stappen richting een burn-out
- Zeg ja tegen alles. Of het nu werk is of privé, accepteer alles zonder te checken of je er tijd of energie voor hebt.
- Zet jezelf altijd op de laatste plaats. Zorg eerst voor anderen en vergeet je eigen behoeften volledig.
- Streef naar perfectie. Niets minder dan 100% is ooit goed genoeg.
- Negeer je grenzen. Vermijd signalen zoals vermoeidheid, hoofdpijn of emotionele uitbarstingen.
- Werk altijd over. Maak werk je prioriteit, zelfs ’s avonds en in het weekend.
- Vergelijk jezelf constant met anderen. Vooral met mensen die het ‘beter’ doen.
- Zorg voor een constante stroom van afleidingen. Zet altijd je notificaties aan en check je telefoon obsessief.
- Negeer rust en ontspanning. Want productief zijn is belangrijker.
- Neem nooit vakantie. Of gebruik je vakantiedagen om achterstallig werk in te halen.
- Ontken je gevoelens. “Ik voel me prima” is je mantra, zelfs als dat niet zo is.
- Doe werk dat niet bij je past. Zolang het de rekeningen betaalt, is het ‘goed genoeg’.
- Blijf piekeren over de toekomst. Maak je zorgen over alles wat nog fout kan gaan.
- Praat niet over je stress. Hou je problemen voor jezelf; je wilt niemand tot last zijn.
- Negeer je hobby’s. Daar heb je geen tijd voor, en het voegt toch niets toe.
- Wees trots op je uitputting. Een volle agenda en geen tijd voor jezelf zijn de ultieme status.
En nu? Zet de eerste stap naar jouw kracht!
Hoeveel van deze punten herken jij bij jezelf? En belangrijker nog: wat zou er gebeuren als je weer keuzes maakt die écht bij jou en wat jij belangrijk vindt passen? Soms is het lastig om zelf te zien waar je kracht verloren gaat en wat je nodig hebt om weer richting te vinden.
Als (natuur)coach help ik je ontdekken wat voor jou belangrijk is. Samen brengen we jouw waarden en innerlijke kracht in beeld. Ik help je weer bij jezelf in te checken en te voelen wat jij nodig hebt. Want die stressklachten en/of burn-out die wil je natuurlijk helemaal niet! Dus dat stappenplan kan de prullenbak in 🙃.