Werkstress herkennen. Hoe doe je dat eigenlijk?

In mijn vorige blog heb ik het erover gehad dat ik, op weg naar mijn burn-out, de tekenen van stress gemist of misschien zelfs wel genegeerd heb. Wat als ik deze signalen serieus had genomen? Wat als mijn werkgever signalen had opgepikt en die met mij had besproken had?

 Werkstress (willen) herkennen

Eén van de oorzaken dat ik de signalen van stress niet zag of wilde zien is dat ik mij verantwoordelijk voelde. Er waren deadlines, anderen waren afhankelijk van wat ik deed en ik wilde ook gewoon goed werk afleveren. Ik schaamde me er ergens ook voor dat ik me zo moe voelde en me niet goed kon concentreren. De drive om verwachtingen waar te maken was lange tijd groter dan het inzien dat ik allang niet meer mijn eigen kwaliteitsnorm haalde. Ook al deed ik mijn best, ik kwam met regelmaat mijn afspraken niet meer na en schoof werk door en door…. En ergens ging ik er stiekem vanuit dat het wel over zou gaan.

Werkstress herkennen voorkomt kosten voor de werkgever

Waar ik niet bij stil stond, is dat een werkgever ook belang heeft bij het feit dat jij niet ziek uitvalt. Een verzuimdag kost een werkgever immers al snel € 250,- per dag. Je werkgever wil natuurlijk sowieso niet dat jij ziek uitvalt. Maar daarbij zijn de kosten  dus ook nog eens aanzienlijk.  Je loonkosten gaan gewoon door en misschien moet er ook nog eens vervanging geregeld worden gedurende jouw afwezigheid.  Het is dan ook een gemeenschappelijk belang om stressklachten serieus te nemen en om erger te voorkomen.

Werkstress herkennen door klachten serieus te nemen

Maar hoe herken je die stressklachten nu eigenlijk? Als je tussen de regels doorleest dan zijn een paar signalen wellicht helder, zoals het blijven doorschuiven van werkzaamheden en afspraken niet (kunnen) nakomen.

Werkstress herkennen: lichamelijke klachten

Tijdens mijn eigen burn-out was ik altijd moe, ik zag minder goed, ik had regelmatig last van trillende ogen en had last van mijn nek en schouders. En dan de tintelingen door mijn hele lijf (en nee dat waren geen vlinders). Heel irritant.

Andere lichamelijke klachten die je veel ziet zijn een verminderde weerstand waardoor je bijvoorbeeld vaak verkouden bent. Ook is er nogal eens sprake van hartkloppingen, een gevoel van gejaagdheid en onrust, maag- en darmklachten, verhoogde bloeddruk, hyperventilatie, trillen en veel transpireren. En daarmee is de lijst nog niet compleet.

Werkstress herkennen: mentale klachten

Wel eens gewenst dat je je hoofd tijdelijk even op pauze kon zetten? Even niet piekeren en malen? Blijven malen is een veelvoorkomend stress-signaal. Van die gedachten die in je hoofd blijven rondhangen en die je het gevoel geven met een heleboel zaken nog iets te moeten. En ondertussen voelt je hoogd steeds troebeler. Ook concentratieproblemen of vergeetachtigheid komen vaak voor.

Werkstress herkennen door naar je lichaam te luisteren

Fysieke en psychische signalen zijn er dus in allerlei vormen en zou je dus bij jezelf kunnen herkennen. Tenminste als je stil staat bij hoe het met je gaat, en je niet op de automatische piloot maar doorgaat. Juist dat laatste is iets wat velen doen en het is iets wat mijn klanten bevestigen.  Bewustwording over hoe je je voelt is dus erg belangrijk. Hier kan je zelf bij stil staan,maar wellicht kunnen jouw collega’s of leidinggevende ook iets betekenen en jij voor hen.

Zichtbare signalen die helpen om werkstress te herkennen

Wanneer maak je stress nou bespreekbaar bij je medewerker of collega? Een goed moment is als je ziet dat je medewerker anders is dan anders. Iedereen reageert anders op stress. Dat maakt het interpreteren van signalen van stress weleens moeilijk.  Afhankelijk van hoe iemand zich normaal gedraag kan je stress bespreekbaar maken of gewoon eens vragen hoe het gaat. Merk je of hoor je dat jouw collega bijvoorbeeld:

  • overdreven veel uren aan het werk zijn;
  • onderprersteert;
  • prioriteiten door elkaar haalt;
  • onzorgvuldig is of meer fouten maakt;
  • nauwelijks pauze neemt;
  • meer of ongezonder eet;
  • van de hak op tak springt;
  • emotioneler reageert;
  • geïrriteerd en geprikkeld reageert;
  • snel schrikt;
  • sarcastisch of cynisch reageert;
  • ongeïnspireerd is;
  • achterdochtig is.

Ook als je merkt dat je collega vaker fysieke klachten heeft en bijvoorbeeld regelmatig hoofdpijn of vaak verkouden is, dan kan dat een aanleiding zijn om eens te vragen hoe het met hem of haar gaat.

Herken jij de signalen van werkstress bij jezelf of bij een collega?

Bovenstaand overzicht is zeker niet uitputtend en daarbij is iedereen anders, ook als het gaat om het ervaren van stress.  Het helpt echter om je er bewustzijn van te zijn hoe je je voelt. Even stilstaan bij waar je mee bezig bent en welke impact dit heeft op je lijf, je gevoel, je emoties en of het voor jou nog klopt . Wat geeft energie, wat kost energie? Ook hoop ik dat het helpt om ook goed voor elkaar te zorgen en elkaar echt te zien.  Gaan er bij jou alarmbellen rinkelen? Dan is het waarschijnlijk tijd om even te reflecteren of om met iemand in gesprek te gaan.

Werkgevers: herkennen van werkstress als thema in jouw organisatie

Maak stress een veilig thema binnen jouw organisatie en geef hierin zelf het goede voorbeeld.  Als jij alleen maar doorrent, dan zal jouw medewerker mogelijk geneigd zijn dit ook te doen. Stimuleer het nemen van pauzes en beweeg samen. Dit kan op veel manieren, zoals bijvoorbeeld tijdens een lunchwandeling, een mindful moment of een gezamenlijke 7-minutes workout. Zorg ervoor dat stress onderwerp van gesprek is, praat met elkaar en wees benieuwd.

Samen aan de slag om werkstress te herkennen? Ik help graag!

Wil je van werkstress een positief thema maken binnen jouw organisatie dan faciliteer ik dit gesprek graag via de themawandeling ‘Stress in beeld’.

Tijdens deze wandeling kom je even los van je dagelijkse omgeving en ontmoet je elkaar in het bos. Ik begeleid jullie tijdens deze wandeling naar meer rust en helderheid. Al wandelend gaan we kijken we naar het thema stress, waardoor wordt dit veroorzaakt en ervaar je hoe jij stress voelt in je lijf. Ook ga je hierover in gesprek met jouw collega’s.

Meer weten? Mailen dan naar irene@via-irene.nl , bellen of appen kan naar 06-2336 5262.

 

Irene

 

 

Photo by Keenan Constance on Unsplash