Hormooncoaching

De wondere wereld van onze hormonen

Hormonen kunnen een direct effect hebben op je gezondheid en hoe je je voelt. Hormonale onbalans heeft vaak een koppeling met stress, waardoor je in een vervelende vicieuze cirkel kan terecht komen. Door te kijken naar voeding, structuur, ontspanning en een goed dag- en nachtritme zullen we hier samen verbetering in aanbrengen.

Als het een toegevoegde waarde heeft binnen een traject voor stress coaching, kijk ik dan ook graag met jou naar hoe jij je fysiek voelt. Om goed in beeld te krijgen hoe jij je voelt zal ik je dan vragen een stressvragenlijst in te vullen, waarbij aandacht is voor lichamelijke, emotionele, mentale klachten en gedragsmatige veranderingen. We kijken samen naar jouw huidige vitaliteit en je leefstijl: naar jouw voedingspatroon, je beweegpatroon en je stresslevel. Ik help je inzichten te krijgen in hoe je dit kunt verbeteren, zodat je met minder klachten rondloopt en meer grip op je vitaliteit hebt.

Als trainer hormoonfactor heb ik een goede kijk op mogelijke oorzaken, gevolgen en oplossingen van een verstoorde hormoonhuishouding. Het hormonale systeem zit briljant, maar ook complex in elkaar.

Stresshormoon cortisol

Een voorbeeld van hormonale onbalans betreft de schommeling in het stresshormoon cortisol. Bij langdurig chronische stress zorgt de steeds verhoogde aanmaak van cortisol er voor dat de receptoren in de lichaamscellen steeds ongevoeliger worden. Als reactie hierop ga je nog meer cortisol aanmaken, waardoor de receptoren nog ongevoeliger worden. En zo beland je in een vervelende vicieuze cirkel. Het gevolg hiervan is dat je bijnieren (waar cortisol wordt aangemaakt) flink overuren maken. Ze raken uitgeput. De consequentie is dan juist een te laag cortisolniveau. En zoals met zoveel geldt ook voor cortisol dat je daar niet veel en niet weinig van wil hebben. De weg terug is dan moeilijk. Ik help je graag de balans weer vinden door middel van zowel stress coaching als ook hormoon coaching.

 

Hormonen kunnen een effect hebben op je gezondheid en hoe je je voelt.

Op zoek naar de oorzaak

Graag kijk ik samen met jou naar een eventuele hormonale onbalans als dit een aanvulling is op onze wandelingen. Mogelijk zullen we dit dan niet buiten in de natuur doen, maar hiervoor mijn praktijkruimte gebruiken.